reregister Artikkelit | Suomen Luonto
Magazine by Id emptyTOTAL POST:50
Suomen Luonto 7/2014

Pöllö istui puussa

"Mikä karvakasa tuolla puussa on?" kysyi tytär, kun purimme autosta kauppakasseja ja koululaukkuja aurinkoisena iltapäivänä. "Se on pöllö!" huudahdin ilahtuneena. Noin kolmen metrin päässä autosta olevassa männyssä oli päiväunilla helmipöllö. Se oli aivan puun rungon vieressä... » Lue lisää
Uutiset
Lintulaudalla, osa 12: töyhtötiainen

Töyhtötiaisen iloinen laulu helisee nyt havumetsissä. Se voi ilmaantua myös metsän läheiselle ruokintapaikalle.

Lorem ipsum doloret

Lyhennelmä sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Kolumnit
Lipsahdus väritehtaan liukuhihnalla

Huhtikuulla lenkkipolun varrella kukintaansa aloittava sinivuokko ei ole aina nimensä veroinen. Kukat voivat olla tyypillisen sinivioletin sijaan valkoisia, punasävyisiä tai jopa kirjavia.

Vuodenajat
Kirotun siitepölyn historia

Kevään tulo tarkoittaa monelle aivastelua, räkimistä ja silmien kutinaa. Ihmisen kannalta ikävän tuulipölytyksen kehitykselle on painavat syynsä.

Vuodenajat
Pajunpässejä pääsiäiseksi

Kerätäänkö teillä pääsiäiseksi pajunkissoja, -pässejä, -lampaita vai -palmuja?

Vinkit
Hyvää sutta ken pelkäisi

Mitä ihmettä, esiintyykö saduissa myös hyviä susia?

Uutiset
Juhli naista mäessä

Pitäisikö kipaista naistenpäivän kunniaksi vaikka Akanniemelle, Ämmänsuolle tai Naistenmäelle?

Vuodenajat
Talvisulan vieraat

Vaikka yhdeksän lintuyksilöä kymmenestä muuttaa Suomesta talveksi pois, tänne myös saapuu talvivieraita. Tuhannet koskikarat muuttavat Ruotsin ja Norjan pohjoisosista Etelä-Suomen sulina virtaaville joille ja puroille.

Uutiset
Luomus 2012: Abstrakti-sarja

Abstrakti-sarjaan tuomaristo kokosi kuvia, joissa kuvapintaa on käytetty poikkeuksellisen taitavasti ja joissa kuvaaja on nähnyt persoonallisesti rytmiä ja muotoja ja osannut tallentaa ne kamerallaan.

UutisetVinkit
Löytöretkellä Suomessa: Leivonmäen kansallispuisto

Kymmenvuotiaassa Leivonmäen kansallispuistossa näkee läpileikkauksen komeasta keskisuomalaisesta luonnosta.

Uutiset
Luomus 2012 -voittajakuva löytyi Kotkasta

Tuomaristo valitsi Luomus 2012 -voittajaksi laulujoutsenia ja tehdasta esittävän urbaanin maiseman.

Uutiset
Suomalaiset luontojärjestöt avustivat Venäjän uusimman kansallispuiston perustamisessa

Venäjän hallitus perusti 26.2. yli 2000 neliökilometrin laajuisen kansallispuiston Arkangelin Äänisen niemimaalle. Suomalaiset luontojärjestöt tukivat suojelun suunnittelua ja ympäristövalistusta.

Vinkit
Löytöretkellä Suomessa: Puijo kutsuu

Kuopion kupeessa kohoavalla Puijolla on pitkät perinteet talviurheilussa. Talvilajien lisäksi siellä voi kävellä vanhassa metsässä ja kuulla vaikka pohjantikan pehmeän saundin.

Uutiset
Valot hehkuvat yössä

Näkymän öisestä planeetastamme on luonut Yhdysvaltain avaruushallinto NASA , joka on kerännyt siihen aineiston Suomi NPP -satelliitin lähettämästä valtavasta kuvamateriaalista.

Kolumnit
Vahtikoira: Talvivaaran menetetty luotto

Kuka uskoo, että Talvivaara pystyy tuottamaan metallia tasaista tahtia niin, ettei merkittäviä ympäristöhaittoja synny? Tähän kietoutuu Talvivaaran tulevaisuus.

Kolumnit
Raevaara: Olen varma että he vaikuttuivat

Kirjoitan tätä illalla Joensuussa. Kaksi päivää aiemmin lähdin aamulla kotoa Keravalta ja ajoin Jyväskylään. Seuraavana aamuna ajoin edelleen Jyväskylästä Perhoon, iltapäivällä Perhosta Joensuuhun.

Uutiset
Käpylintujen määrä riippuu käpysadosta

Suomessa elävät maailman kaikki käpylinnut: pikkukäpylintu, isokäpylintu ja kirjosiipikäpylintu.

Suora linja
Suora linja: Hiilidioksidin osalta näyttää pahalta

Kysyimme ilmastotutkija Jouni Räisäseltä pystytäänkö maapallon lämpeneminen pysäyttämään kahteen asteeseen ja jos ei, mitä tästä seuraa.

Kysy luonnosta
Koristeleva kuoriainen

Uunipannulle on järjestetty ”taideteokseksi” lepästä sahattuja kiekkoja. Mikä hyönteinen on tehnyt niihin hauskoja kuvioita?

Kysy luonnosta
Laivan tuoma

Tämä kiitäjä löydettiin Porvoon Sköldvikistä heinäkuussa 1998 sepeliltä. Mikä laji se on ja onko sitä tavattu ennen Suomesta?

Uutiset
Talvivaaran onnettomuudesta lisätietoa

Marraskuussa sattuneesta Talvivaaran kaivosturmasta on saatu lisätietoa. Kipsisakka-altaan vuoto oli julkisuuteen kerrottua vaarallisempi.

Kolumnit
Jätteistä

Joskus penkoessani ullakolta tavaraa, joka on käyttökelpoisena pantu talteen, tai roskalavalta tavaraa, joka on käyttökelpoisena heitetty pois, olen pohdiskellut kuulemaani väitettä, että on kahdentyyppisiä ihmisiä: niitä, joilla on paljon tavaraa, ja niitä, joilla sitä on vähän, hamstraajia ja askeetteja.

Vuodenajat
Kuuntele: Leppälintu, asutusalueen kaunis tuntematon

Leppälintu (Phoenicurus phoenicurus) on suurelle yleisölle tuntemattomampi kuin esimerkiksi kirjosieppo, vaikka molempien äänen voi kuulla monissa puistoissa ja puutarhoissa.

Vuodenajat
Kuuntele: Laulurastas tekee toistelusta taidetta

Laulurastaan (Turdus philomelos) jankuttava laulu kuuluu kevään ja alkukesän iltoihin kuusikossa.

Vuodenajat
Kuuntele: Peipon äänessä maailman riemu

Peipon (Fringilla coelebs) raikuvan riemukas laulu tuo kevään. Se muistuttaa hieman pajulinnun laulua, mutta soi iloisesti duurissa.

Vuodenajat
Sopivan kokoinen horrostamaan?

Nisäkkään ruumiinkoko vaikuttaa paljon sen talvenviettotapaan. Horrostaminen ei sovi kaikille lajeille.

Vuodenajat
Ikivihreässä varvussa käy kuhina

Puolukan kaltaiset matalat ja ikivihreät kasvit yhteyttävät ongelmitta hangen alla.

Vuodenajat
Ruumishuone linnunpöntössä

Tyrmistyttävän näyn takana on varpuspöllö, vain punatulkun kokoinen petolintu

Vuodenajat
Harsokorento on koru hyönteiseksi

Toukat ovat erikoistuneet pienten tuhohyönteisten kiusaamiseen.

Kysy luonnosta
Onko Saimaassa kivinilkkoja?

Kivinilkka on merikala, joka tulee toimeen myös Itämeren murtovedessä. Havaintoja kivinilkasta on lähes Suomenlahden ja Pohjanlahden perukoita myöten, mutta sisävesikala se ei ole.

Kysy luonnosta
Iso kääpä

Kuvasin kookkaan käävän Tenholan Sillbölessä, Mikä kääpä se on? Kuinka suuri on suurin Suomessa koskaan mitattu kääpä? Tällä käävällä oli leveyttä 54 cm, joten se varmaan kuuluu suurimpien joukkoon.

Kysy luonnosta
Onko musta orava harvinainen?

Näimme Kemissä lähellä keskustaa mustan oravan. Oliko se kesäpuvussa vai talvipuvussa? Kuinka yleisiä mustat oravat ovat Kemissä, ja kuinka yleisiä muualla Suomessa?

Kysy luonnosta
Miksi kaikki kevätkukat ovat keltaisia?

Sisämaahan ja pohjoiseen siirryttäessä keltaisen ylivalta tosiaankin kasvaa: leskenlehti, rentukka, kevätleinikki — mutta toisaalta kevätkasvivalikoimakin köyhtyy, ja varsinainen kevätaspekti sellaisena kuin se esimerkiksi Uudenmaan lehdoissa vielä näkyy, jää tyystin pois.

Kysy luonnosta
Roikkuva sieni

Heinävedellä metsässä kävellessäni näin oudon, halkaisijaltaan noin 10-senttisen sienen. Se kasvoi lahonneen, vinossa olleen lepänrungon alapuolella. Mikä sieni mahtaa olla kyseessä?

Kysy luonnosta
Mikä talitiaisia vaivaa?

Mökillämme Puumalassa olemme jo kolmena alkutalvena havainneet talitiaisilla rasvapatteja pään ja kaulan seuduilla. Patti on hyllyvä ja suurenee ajan kanssa. Leviääkö se muihin lintuihin sairaan linnun käydessä ruokailemassa, ja mistä tämä voi johtua?

Kysy luonnosta
Miksi ilveksen korvissa on tupsut?

Tähän kysymykseen vastaaminen ei olekaan niin helppoa kuin kysyjä ehkä kuvitteli. Eläinkirjoissa tupsut kyllä yleisesti mainitaan, mutta mitään selitystä niille ei anneta.

Uutiset
BKT ja sähkön käyttö Ruotsissa ja Suomessa

Suomen Luonnossa julkaistu graafi osoittaa, että bruttokansantuotteen ja sähkön kulutuksen kasvu ovat toisistaan aika riippumattomia. BKT kasvaa Suomessa ja Ruotsissa rinta rinnan. Ruotsissa sähkön kulutuksen kasvu henkeä kohti kuitenkin pysähtyi jo 30 vuotta sitten.

Kolumnit
Kauneuden kirous

Kauneus on surullista. Kun jokin maailmassa on kaunista, se näyttää heti uhatulta. Aito kauneus on aina täydellisyyden ilmaus, eikä täydellisyys tule toimeen maailmassa, joka on tunnetusti hyvin epätäydellinen. Kauneus tulee toisesta maailmasta. Siksi tuho on sen alituinen seuralainen.

Kolumnit
Vahtikoira: Luomu on riskibisnes

Luomuviljely ja lähiruoka ovat viime vuosina olleet todellisessa nosteessa myös näillä Suomen raukoilla rajoilla. Luomutuotannon taivas on kuitenkin vielä kaukana Suomesta.

Uutiset
Sähköautot tulevat

Suomen teillä huristelee vasta alle 200 sähköautoa. Niitä halutaan liikenteeseen lisää.

Uutiset
Ekokampaaja – lempeä yrtinkeittäjä

Oulunkyläntiellä Helsingissä toimiva ekokampaamo Peppecon omistaja Opri Karttunen on juuri saanut tietää, että hän on allerginen erityisesti hiusväreissä yleisesti käytettävälle parafenyleenidiamiinille ja sen johdannaisille.

Uutiset
Suomi jää jälkeen tuulivoimassa

Ruotsin tuulivoiman vuosituotanto nousi tänä syksynä seitsemään terawattituntiin. Määrä on samaa luokkaa kuin Suomen Loviisan ydinvoimaloilla. Meillä tuulivoima matelee. Ruotsi osoittaa, että tuulivoimaa voi rakentaa ripeästikin. Katso kaavio.

Vuodenajat
Ilmiömäistä: Luvassa leiskuntaa

Suomen taivas pimenee – mutta yö ehkä hieman vähemmän kuin viime talvena. Auringon aktiivisuus on ensi talvea kohden nousemassa huippuunsa. Tämä tuo taivaalle revontulia aina, kun Auringonpurkaus saapuu tänne voimakkaana. Purkauksen hiukkaset törmäävät yläilmakehän aineksiin, jolloin syntyy erivärisiä revontulia riippuen siitä, onko törmäyskohteena happiatomi vai jokin muu. Valon leikki käy todella korkealla, vähintään noin sadan […]

Suora linja
Suora linja: ”Valmiudet eivät riitä”

Öljyntorjuntavalmius ei ole riittävä, sanoo Syken yli-insinööri Kalervo Jolma. Professori Sakari Kuikka Helsingin yliopistosta varautuisi luontokohteiden suojaamiseen öljyltä.

Kolumnit
Vahtikoira: Porkkanamafian paikka

Vieläkö muistat tammikuussa 2007 ilmestyneen Helsingin Sanomien sunnuntaisivujen haastattelun, jossa Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila kertoi havahtuneensa ilmastonmuutokseen? Sen mukaan Shell oli yksi suurimmista tuulivoiman kehittäjistä.

Kolumnit
Ikävöikää ja rakastakaa, älkää tietäkö

Olen aiemminkin pohtinut kolumnivuorollani luontosuhteen rakentumista. Nyt tartuin tällaiseen ajatukseen: Luontosuhde on ennen kaikkea tunneside. Sitä ei voi luoda tiedon varaan.

Uutiset
Lauri Tervon vinkit maisemamaalaukseen

Taidemaalari Lauri Tervon mielestä maalaus on onnistunut, kun katsoja pystyy hengittämään taulussa olevaa ilmaa. Tervo on harvinaisuus suomalaisessa taidemaailmassa. Hän maalaa maisemia, ja taulut syntyvät luonnon ateljeessa. Lauri Tervon vinkit maisemamaalaukseen: • Tulkitse tarkkaan maiseman olemusta. Haistele, kuuntele ja katsele. • Pidä maalauspohjaa varjon puolella, sillä jos maalaat auringon valossa, työ voi näyttää sisätiloissa tummalta. […]

Suora linja
Suora linja: ”Marjoja ei tarvitse pelätä”

Myyräekinokokki saa pelon viriämään joka vuosi marjojen ja sienten poiminta-aikaan. Voiko metsän antimia syödä turvallisesti? Entä jos minä tai joku perheenjäseneni saa hengenvaarallisen myyräekinokokin. Uhkaako loinen suomalaisia, Eviran tutkimusprofessori Antti Oksanen?