reregister Hyvää sutta ken pelkäisi | Suomen Luonto

Maura Haimola

Verkkotoimittaja
Kirjoittaa suomenluonto.fi-sivuille ajankohtaisista ympäristöaiheista ja luontohavainnoista. Kiinnostunut luonnon esiintymisestä kielessä, viihteessä, taiteessa ja medioissa.
Magazine by Id empty

asdasdad

Tsaarinpoika Ivan Harmaan Suden selässä

testinoston teksiä tähän.

Noin kolmen metrin päässä autosta olevassa männyssä oli päiväunilla helmipöllö. Se oli aivan puun rungon vieressä juuri itsensä mittaisella oksalla noin kuuden metrin korkeudessa.

kanadanhanhi_jorma_laurila-300x186_sinHavaintokirja on Suomen Luonnon ystävien oma luontopalsta. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.  Lähetä kuvasi >>
MAINOS
Vinkit

Hyvää sutta ken pelkäisi

Kuva: Tretjakovin galleria.

Helmikuussa Helsingin taidemuseo Tennispalatsissa auenneessa venäläismestareiden kansantarujen innoittamia maalauksia esittelevässä näyttelyssä katseeni vangitsi suuri maalaus, jossa tyttö ja poika ratsastavat sudella halki synkän metsän. Mitä ihmettä, esiintyykö saduissa myös hyviä susia?

Taulun nimi on Tsaarinpoika Ivan Harmaan Suden selässä ja sen on maalannut venäläistä kansasielua etsinyt, kuvittanut ja kokonaista maalaajakuntaa innoittanut Viktor Vasnetsov (1848-1926) .

Satukirjasta luen, että Ivan Tsaarinpoika ja Harmaa Susi -sadussa totta tosiaan on sankarina susi! Tarinassa Harmaa Susi ryhtyy Ivanin uskolliseksi palvelijaksi korvaukseksi tämän hevosen syömisestä. Ovela ja ystävällinen susi neuvoo Ivania, vaikka tämä ei meinaa ottaa ohjeista opikseen ja joutuu vaikeuksiin, joista hukan pitää isäntänsä pelastaa.

Kaikki käy suden ansiosta lopulta kuitenkin hyvin. Ivan saa retkeltään kotiinviemisiksi Kauniin Jelenan, joka maalauksessa kiitää suden selässä tämän kanssa, kultaharjaisen orin ja maagisen Tulilinnun. Lopulta Harmaa Susi jopa pelastaa Ivanin hengen ja kostaa tämän kuoleman.

Helpottavaa huomata, että edes saduissa suden kohtalo ei aina ole olla pahuuden ruumiillistuma.

Lähde: Venäläisiä kansansatuja, koonnut ja kuvittanut Aleksander Lindeberg.

Tulilintu ja lumineito -näyttely Tennispalatsissa 26.5.2013 saakka.

Array ( [number] => current ) Magazine by Id empty
Suora linja
Tähtäimessä susi

Metsästäjät epäilevät, että susilukuja vähätellään. Tavoitimme Sauli härkösen suomen riistakeskuksesta vastaamaan susikysymyksiin.

Uutiset
Nainen mäellä
Juhli naista mäessä

Pitäisikö kipaista naistenpäivän kunniaksi vaikka Akanniemelle, Ämmänsuolle tai Naistenmäelle?

Vuodenajat
Kukkiva paju
Pajunpässejä pääsiäiseksi

Kerätäänkö teillä pääsiäiseksi pajunkissoja, -pässejä, -lampaita vai -palmuja?