reregister Juhli naista mäessä | Suomen Luonto

Maura Haimola

Verkkotoimittaja
Kirjoittaa suomenluonto.fi-sivuille ajankohtaisista ympäristöaiheista ja luontohavainnoista. Kiinnostunut luonnon esiintymisestä kielessä, viihteessä, taiteessa ja medioissa.
Magazine by Id empty

asdasdad

Tsaarinpoika Ivan Harmaan Suden selässä

testinoston teksiä tähän.

Noin kolmen metrin päässä autosta olevassa männyssä oli päiväunilla helmipöllö. Se oli aivan puun rungon vieressä juuri itsensä mittaisella oksalla noin kuuden metrin korkeudessa.

kanadanhanhi_jorma_laurila-300x186_sinHavaintokirja on Suomen Luonnon ystävien oma luontopalsta. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.  Lähetä kuvasi >>
MAINOS
Uutiset

Juhli naista mäessä

Kuva: Matti Kuivalainen

Suomesta löytyy noin 4000 luonnonpaikkaa, jotka on nimetty naista tarkoittavalla sanalla. Pitäisikö kipaista naistenpäivän kunniaksi vaikka Akanniemelle, Ämmänsuolle tai Naistenmäelle?

Monet naista tarkoittavalla sanalla nimityistä paikoista ovat korkeita, kivisiä, syviä tai louhikkoisia ja ne liittyvät usein veteen, vedenläheisyyteen tai kosteuteen. Kohoumia on usein nimetty kyöpelin, neitsyen, ämmän tai morsiamen mukaan kuten Kyöpelinvuori, Neitsytkallio, Ämmä(n)mäki tai Morsiuskivi ja vesistöjä taas usein naara(s) tai nais-alkuisilla nimillä kuten Naarajärvi tai Naistenlampi. Akka-alkuisella nimellä taas usein on kutsuttu pieniä, hetteikköisiä suolampia kuten Akansuo.

Vanhimpia nimityksistä ovat naara- ja kyöpeli-alkuiset, jotka muuten ovat kielestä lähes hävinneet. Harva enää yhdistää naaran naaraaseen saatikka naiseen tai tietää, että kyöpeliksi nimitettiin kummituksen, tontun, haltian, velhon tai noidan lisäksi myös sellaista entisajan kummajaista kuin naimatonta naista.

Akalla ja ämmällä taas on tarkoitettu vanhempaa naista, ämmällä myös isoäitiä. Ämmän mukaan onkin nimetty monia viljelysmaita.

Kaikkein vanhimmat naisen mukaan nimetyt paikat ovat merkittäviä luonnonpaikkoja: suuria kohoumia, koskia, järviä tai syvänteitä. Tuoreemmat nimitykset taas ovat pieniä viljelyksiä, asumuksia tai vesiä. Tämä kertonee naisen aseman muutoksesta mm. kristinuskon leviämisen myötä. Kannattaa siis mennä juhlistamaan naiseutta mahdollisimman suurelle Ämmänkoskelle tai Akkatörmälle!

Lähde: Kaija Mallat, Naiset rajalla, Kyöpeli, Nainen, Naara(s), Neitsyt, Morsian, Akka ja Ämmä Suomen paikannimissä.

Array ( [number] => current ) Magazine by Id empty
Vinkit
Tsaarinpoika Ivan Harmaan Suden selässä
Hyvää sutta ken pelkäisi

Mitä ihmettä, esiintyykö saduissa myös hyviä susia?

Vuodenajat
Kukkiva paju
Pajunpässejä pääsiäiseksi

Kerätäänkö teillä pääsiäiseksi pajunkissoja, -pässejä, -lampaita vai -palmuja?