reregister Kirotun siitepölyn historia | Suomen Luonto

Ismo Rautiainen

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja taustoittaa luonnon ilmiöitä tietoiskuilla sekä ylläpitää Havaintokirja-palstaa. Lisäksi hän vastaa Kysy luonnosta -palstalla matelijoita, sammakkoeläimiä ja nilviäisiä koskeviin kysymyksiin.
Magazine by Id

asdasdad

Tsaarinpoika Ivan Harmaan Suden selässä

testinoston teksiä tähän.

Noin kolmen metrin päässä autosta olevassa männyssä oli päiväunilla helmipöllö. Se oli aivan puun rungon vieressä juuri itsensä mittaisella oksalla noin kuuden metrin korkeudessa.

kanadanhanhi_jorma_laurila-300x186_sinHavaintokirja on Suomen Luonnon ystävien oma luontopalsta. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.  Lähetä kuvasi >>
MAINOS
Vuodenajat

Kirotun siitepölyn historia

Maailmanpankki


Kevään tulo tarkoittaa monelle aivastelua, räkimistä ja silmien kutinaa. Syynä ovat miljardit ilmassa kulkevat lehtipuiden siitepölyhiukkaset. Toiset taas kärsivät keskikesällä heinien saavuttaessa kukintansa huipun. Hyönteiset osaisivat hoitaa pölytyksen paljon siistimmin. Miksi nämä kasvit lisääntyvät niin ikävällä tavalla?

Suurin osa nykyisistä kasveista on nimenomaan eläinpölytteisiä, koska se on täsmällistä ja taloudellista. Kaunis yhteistyö ei kuitenkaan toimi aina ja kaikkialla. Pölyttäjien riittävyyteen ei voi luottaa karuissa ja kuivissa ympäristöissä, jollaisissa monet heinäkasvit ovat kehittyneet. Pölyttäjät eivät viihdy myöskään korkeuksissa, mikä on saanut monet kookkaat lehtipuut siirtymään tuulipölytykseen.

 

Tuulipölytteiset lehtipuut kukkivat ennen lehtien puhkeamista, jotta tuuli pääsisi tuivertamaan esteettä koko oksiston läpi. Pienet ja mitättömän näköiset kukat joutuvat tuottamaan valtavasti siitepölyä, jotta edes osa siitä päätyisi lajitoverin kukkiin eikä esimerkiksi järvenselälle, auton tuulilasiin tai nenän limakalvoille.

 

Array ( [number] => current ) not empty
Vuodenajat
Sopivan kokoinen horrostamaan?

Nisäkkään ruumiinkoko vaikuttaa paljon sen talvenviettotapaan. Horrostaminen ei sovi kaikille lajeille.

Kolumnit
Lipsahdus väritehtaan liukuhihnalla

Huhtikuulla lenkkipolun varrella kukintaansa aloittava sinivuokko ei ole aina nimensä veroinen. Kukat voivat olla tyypillisen sinivioletin sijaan valkoisia, punasävyisiä tai jopa kirjavia.

Vuodenajat
Ikivihreässä varvussa käy kuhina

Puolukan kaltaiset matalat ja ikivihreät kasvit yhteyttävät ongelmitta hangen alla.