reregister Lintulaudalla, osa 12: töyhtötiainen | Suomen Luonto

Jorma Laurila

Päätoimittaja
Jorma on toiminut Suomen Luonnon päätoimittajana vuodesta 1989. Haarrastukset: kaikenlainen luonto lähellä ja kaukana, valokuvaus, retkeily

Samalta kirjoittajalta:

Magazine by Id empty

asdasdad

Tsaarinpoika Ivan Harmaan Suden selässä

testinoston teksiä tähän.

Noin kolmen metrin päässä autosta olevassa männyssä oli päiväunilla helmipöllö. Se oli aivan puun rungon vieressä juuri itsensä mittaisella oksalla noin kuuden metrin korkeudessa.

kanadanhanhi_jorma_laurila-300x186_sinHavaintokirja on Suomen Luonnon ystävien oma luontopalsta. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.  Lähetä kuvasi >>
MAINOS
Uutiset

Lintulaudalla, osa 12: töyhtötiainen

Kuva: Harju

Pirteä töyhtötiainen (Parus cristatus) kuuluu havumetsän hurmureihin. Niitä asustaa Oulun korkeudelle saakka ja pesivä pareja on 200 000–400 000. Mieliympäristöä ovat karut männiköt. Pesänsä se kovertaa lahopökkelöön mutta voi huolia pöntönkin.

Miltä näyttää? Pieni tiainen, selkäpuoli ruskea, alta vaaleampi, leukalappu musta. Olemuksen kruunaa suippo, kärkeen kapeneva mustan ja valkoisen raidoittama töyhtö.

Mitä syö? Siemeniä, hyönteisiä ja hämähäkkejä, joita se muiden metsätiaisten tapaan varastoi myös talveksi puiden rakosiin ja päällysjäkäliin. Töyhtöpääkin tulee nauttimaan ruokintapaikan antimista, mutta ei yhtä hanakasti kuin muut tiaiset ja tarjoilun täytyy olla metsäisessä ympäristössä. Läski, murskatut maapähkinät ja siemenet ovat senkin mieleen.

Ääntely: Kutsuääni on kirkas, iloinen, trillimäinen säe. Laulu on samantapainen, useammin toistettuna sarjana. Äänet ovat kuin tehtyjä kevättalven aurinkoisiin päiviin. Toki ne ovat lajikumppaneille suunnattuja, mutta mikäpä estää ihmisenkin niistä nauttimasta.ddd

Array ( [number] => current ) Magazine by Id empty
Uutiset
Valot hehkuvat yössä

Näkymän öisestä planeetastamme on luonut Yhdysvaltain avaruushallinto NASA , joka on kerännyt siihen aineiston Suomi NPP -satelliitin lähettämästä valtavasta kuvamateriaalista.