reregister Lipsahdus väritehtaan liukuhihnalla | Suomen Luonto

Ismo Rautiainen

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja taustoittaa luonnon ilmiöitä tietoiskuilla sekä ylläpitää Havaintokirja-palstaa. Lisäksi hän vastaa Kysy luonnosta -palstalla matelijoita, sammakkoeläimiä ja nilviäisiä koskeviin kysymyksiin.
Magazine by Id
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 10/2012

Timo Veijalainen kuvasi revontulet Muoniossa marraskuussa 2012. Muita aiheita mm. mäyrä, kanahaukka, taviokuurna, taimen, metsänhoito sekä La Gomeran saari.

asdasdad

Tsaarinpoika Ivan Harmaan Suden selässä

testinoston teksiä tähän.

Noin kolmen metrin päässä autosta olevassa männyssä oli päiväunilla helmipöllö. Se oli aivan puun rungon vieressä juuri itsensä mittaisella oksalla noin kuuden metrin korkeudessa.

kanadanhanhi_jorma_laurila-300x186_sinHavaintokirja on Suomen Luonnon ystävien oma luontopalsta. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.  Lähetä kuvasi >>
MAINOS
Kolumnit

Lipsahdus väritehtaan liukuhihnallaHuhtikuulla lenkkipolun varrella kukintaansa aloittava sinivuokko ei ole aina nimensä veroinen. Kukat voivat olla tyypillisen sinivioletin sijaan valkoisia, punasävyisiä tai jopa kirjavia.

Sinivuokon terälehdissä on antosyaaneja, jotka tekevät kukasta värikkään ja pölyttäjiä houkuttelevan. Monia niistä käytetään teollisuudessa elintarvikkeiden ulkonäköä parantavina väriaineina. Antosyaanit syntyvät monivaiheisessa solutason reaktiossa, johon osallistuu useita entsyymejä ja muita aineita.

Pitkässä valmistusketjussa sattuu todennäköisemmin virheitä kuin lyhyessä. Yhdenkin tarvittavan entsyymin poikkeavuus saa lopullisen väriaineen näyttämään aivan muulta kuin normaalina pidetyltä sinivioletilta. Tämän takia monista antosyaaneihin luottavista sini- ja punakukkaisista kasveista nähdään usein erilaisia värimuotoja.

Itse poikkeavat entsyymit saavat alkunsa mutaatioista eli sattumanvaraisista muutoksista kasvin geeneissä. Mutaatioita tapahtuu kaikkien lajien perimässä vaihtelevaan tahtiin eikä luonnon monimuotoisuutta olisi ilman niitä.

Array ( [number] => current ) not empty
Kysy luonnosta
Miksi kaikki kevätkukat ovat keltaisia?

Sisämaahan ja pohjoiseen siirryttäessä keltaisen ylivalta tosiaankin kasvaa: leskenlehti, rentukka, kevätleinikki — mutta toisaalta kevätkasvivalikoimakin köyhtyy, ja varsinainen kevätaspekti sellaisena kuin se esimerkiksi Uudenmaan lehdoissa vielä näkyy, jää tyystin pois.

Vuodenajat
Kevät: Kylmä kylpy

Kevät etenee epävarmoin askelin. Välillä on niin kylmää, että tulee lunta. Huolestuttaa. Paleltuvatko hennot sinivuokot ja muut kevään kukat? Yleensä luonnonkukat selviävät, sillä niillä on ollut vuosituhansia aikaa sopeutua pohjoisiin oloihin.

Vuodenajat
Kirotun siitepölyn historia

Kevään tulo tarkoittaa monelle aivastelua, räkimistä ja silmien kutinaa. Ihmisen kannalta ikävän tuulipölytyksen kehitykselle on painavat syynsä.