reregister Videot | Suomen Luonto
Magazine by Id emptyTOTAL POST:19
Suomen Luonto 7/2014

Revontulet Lapin yössä

Kaksi valokuvaajaa lähtee tammikuiseen Lappiin etsimään yötaivaan valoja. Katso upeat revontulet kuvattuna tammikuussa 2013 Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. » Lue lisää
Uutiset
Miksi neljä astetta on liikaa

Maailmanpankki tiivisti uuden raporttinsa ilmaston neljän asteen lämpenemisen vaaroista kahden ja puolen minuutin videoon.

Uutiset
Laulujoutsen söi sammakon

Luontokuvaaja Olli Korhonen todisti Rautalammin Tyyrinvirralla 29.12.2012, kun joutsen syö sammakoita. Tapahtuma tallentui valokuvaan, videokuvassa esiintyy sammakonsyöjä hetkeä myöhemmin.

Uutiset
Suomen Luonto valitsi Vuoden 2012 turhakkeeksi saippua-automaatin

Voittaja valittiin yli 500 ehdokkaan joukosta. Dettol No Touch -saippua-annostelija on kehitetty manuaalisen saippuapumppupullon korvaajaksi. Paristoilla toimiva annosteilija on kuitenkin huomattavasti epäekologisempi kuin manuaalinen versio.

Uutiset
Kurkisuolla on monia uhanalaisia suoluontotyyppejä ja kasveja

Biologi Leila Järvinen kertoo miten Kurkisuo on syntynyt aikojen saatossa. Vaikka Kurkisuota on ojitettu, on alue kuitenkin tärkeä useiden uhanalaisten luontotyyppien vuoksi.

Uutiset
Neva, letto, räme, korpi.. mitä eroa on eri suotyypeillä?

Biologi Leila Järvinen suotyypit on luokiteltavissa kasvillisuuden mukaan erilaisiin suotyyppeihin. Mitä eroa on nevalla, letolla, rämeellä ja korvella?

Uutiset
Kurkisuo saatiin suojeltua polttoturpeen tuotannolta

Kurkisuota uhkasi laajamittainen polttoturpeenotto. Altia suojeli oman osuutensa jo aiemmin ja Vapo aikoo suojella vihdoin myös oman osansa. Kurkisuosta tulee suojeltu keidassuo.

Vuodenajat
Saukko nauttii talvesta Tyyrinvirralla

Olli Korhonen kuvasi Rautalammilla sijaitsevan Tyyrinvirran elämää talvipäivänä. Laulujoutsenet kummastelevat pulikoivaa saukkoa, joka nousee saalistusretken jälkeen aterioimaan jäälle.

Uutiset
Talvivaara kylvää syövyttävää kalkkia luontoon

Talvivaara-yhtiö kylvää syövyttävää poltettua kalkkia kaivospiirin ulkopuolisille alueille Ylä-Lumijärvellä ja Lumijoella lauantaina 10.11.2012 iltapäivällä.

Vuodenajat
Millaisia ovat myrkkysienien aiheuttamat oireet?

Suomen Luonnon sienitutkijan Lasse Kososen mukaan myrkkysienissä suurin riski on valkoisten sienien sekoittaminen, esimerkiksi kuusen herkkusientä luullaan helposti valkokärpässieneksi.

Vinkit
Haaparousku on yksi suomalaisten suosikkisienistä

Haaparouskun tunnistaa maitiasinesteestä ja ontosta jalasta. Se sopii varsinkin sienisalaattiin. Maitia tuottavat sienet eivät ole myrkyllisiä. Pitääkö tämä vanha ohjenuora vielä paikkaansa?

Vinkit
Haastavan haperon tunnistaa juustomaisesti hajoavasta jalasta

Viinihapero on yksi parhaista haperoista. Suomen Luonnon sieniasiantuntija Lasse Kosonen kertoo, että haperoissa kirpeät ovat hylättäviä sieniä, mutta miedot herkullisia ruokasieniä.

Vinkit
Maukasta ja ruokaisaa herkkutattia arvostetaan laajasti

Sappitatin sekoittaa helposti herkkusieneen, mutta sappitatin karvas maku saattaa pilata koko sieniruuan. Miten erotat sappitatin ja herkkutatin? Suomen Luonnon sieniasiantuntija Lasse Kosonen kertoo minkälaisesta maastosta herkkutattia löytyy.

VinkitVuodenajat
Kantarelli on suomalaisten suosikkisieni

Keltavahvero eli kantarelli viihtyy koivumetsässä polkujen varrella, mutta myös kuusikossa piiloutuneena heinikkoon tai sammaleeseen. Kantarellista saa herkullisen kastikkeen, muhennoksen, keiton tai vaikka piiraan.

Uutiset
Laakajärven syvänteissä happi on vähissä. Muutokset kalastossa huolestuttavat tutkijoita

Noin viiden kilometrin päässä Talvivaarasta sijaitsevan Laakajärven vedet tulevat Kivijärvestä. Suomen Luonto ja Suomen luonnonsuojeluliitto ottivat ison Laakajärven syvänteistä vesi- sekä sedimenttinäytteitä kesällä 2012.

Uutiset
Kivijärven pohjassa happikato — vesi ei ole sekoittunut luonnollisesti keväällä

Talvivaaran kaivoksen lähellä sijaitsevan Kivijärven happitilanne on tutkijoiden mukaan huolestuttava. Hapen määrä pystyttiin toteamaan jo paikan päällä hyvin huonoksi. Kesällä 2012 Suomen Luonto ja Suomen luonnonsuojeluliitto ottivat lisäksi runsaasti vesi- ja sedimenttinäytteitä Kivijärvestä ja muista Talvivaaran ympäristön järvistä.

Uutiset
Talvivaaran lähellä sijaitsevan Kivijärven vesi on aiheuttanut lapsille iho-oireita

Kivijärvi sijaitsee noin 4 kilometriä Talvivaaran kaivoksesta. Suomen Luonnon toimittaja Juha Kauppinen kertoo Kivijärvellä havaituista iho-oireista.

Uutiset
Kalastajat ovat huolissaan Talvivaaran vaikutuksista lähijärviin

Talvivaaran kaivoksen päästöt vesistöihin huolestuttavat asukkaita, kalastajia ja mökkiläisiä. Kävimme kesällä 2012 haastattelemassa Talvivaaran kaivoksen lähistöllä sijaitsevalla Laakajärvellä ammatikseen kalastavaa Raimo Tervosta. Tervonen kertoo miten kaivoksen kalakanta on muuttunut kaivoksen toiminnan alettua. Mies on saanut vedestä myös erikoisia silmäoireita.  

Uutiset
Talvivaaran läheisen Kivijärven pohja on elotonta mustaa liejua

Suomen Luonto ja Suomen luonnonsuojeluliitto ottivat Talvivaaran ympäristön järvistä vesi- ja sedimenttinäytteitä, jotka analysoidaan laboratoriossa kansalaisten lahjoittamin varoin.